Novinka Aktualizováno 12. 3. 2024

Volvo představilo nový způsob značení svých plně elektrických a hybridních vozů

4 minuty čtení
Volvo představilo nový způsob značení svých plně elektrických a hybridních vozů

Z toho důvodu dochází k přejmenování plně elektrických modelů XC40 Recharge a C40 Recharge na EX40 a EC40, což jsou názvy, které plně zapadnou do rodiny dalších plně elektrických modelů: EX30, EX90 a EM90. Označení XC40 se bude nadále využívat u motorizací se spalovacím motorem.

Usnadnění orientace v jednotlivých modelech

Jedná se o krok, který odráží postupný přerod Volva ve výrobce plně elektrických vozů. O tom svědčí i fakt, že v roce 2023 představovaly plně elektrické vozy 16 % celkového globálního prodeje značky, což v meziročním srovnání znamená nárůst 70 % oproti roku 2022. Výše zmíněné modely, EX30, EX90 a EM90, se letos dostanou na silnice, čímž dojde k rozšíření počtu plně elektrických modelů Volvo v běžném provozu na pět. Mimoto se objeví několik dalších modelů.

Součástí aktualizovaného značení modelů Volvo je také odstranění znaku Recharge z plug-in hybridních modelů, které nyní budou označovány jednoduše znakem T6 nebo T8, což ukazuje na jejich výkonnostní zařazení. Smyslem nového, efektivnějšího standardu značení modelů je usnadnit stávajícím i novým zákazníkům při nákupu nového vozu Volvo rozlišení mezi plně elektrickými a hybridními vozy.

„Naše budoucnost je ryze elektrická a my se rychlým tempem pohybujeme k naplnění našich ambicí pro rok 2030,“ uvádí Björn Annwall, obchodní ředitel a zástupce generálního ředitele společnosti Volvo Cars. „Sladěním názvů našich prvních průkopnických elektrických modelů s našimi novějšími elektrickými vozy zjednodušíme zákazníkům orientaci v našem portfoliu, které průběžně elektrifikujeme a modernizujeme,“ dodává.

Nový balíček Performance

Mimoto Volvo představuje nový softwarový balíček Performance pro zvýšení výkonu variant EX40 a EC40 Twin Motor, který bude na vybraných trzích součástí aktualizace předchozího modelového roku. Softwarový balíček Performance zvyšující výstupní výkon o 25 kW přispěje k rychlejší akceleraci, přičemž zahrnuje také unikátní mapování akceleračního pedálu pro zajištění jeho rychlejší odezvy a unikátní jízdní režim Performance, s nímž bude možné využít plný výkon 325 kW.

Na vybraných trzích bude softwarový balíček Performance nabízen prostřednictvím aplikace Volvo Cars jako na přání dostupný upgrade při objednání nového vozu. Majitelé plně elektrických vozů C40 a XC40 Recharge předchozího modelového roku MY24 si mohou balíček rovněž zakoupit a stáhnout do vozu v pohodlí svého domova.

Zlepšení efektivity a "černá edice"

Za zmínku stojí také další vylepšování hybridních produktů. Mild-hybridní motorizace B5 modelů XC60 a XC90 nyní využívají efektivnější spalovací cyklus motoru, následkem čehož dochází ke snížení emisí CO2 a zlepšení spotřeby paliva přibližně o 4 % u modelu XC60 a o 2 % u modelu XC90 (na základě metodiky WLTP).

V neposlední řadě představuje Volvo také speciální Black Edition modelů EX40, EC40 a XC40. Jedná se o edici, která navazuje na úspěch modelu XC60 Black Edition, který automobilka uvedla v loňském roce. Provedení Black Edition zahrnuje černý lak Onyx Black, znak ve vysoce lesklém černém provedení, 20" pětipaprsková kola z lehké slitiny, taktéž ve vysokém černém lesku, a možnost výběru mezi interiérem z materiálu microtech nebo v textilním provedení, přičemž oba jsou v tmavém odstínu Charcoal.

Modely EC40, EX40 a XC40 zůstanou v ostatních ohledech stejně skvělé jako dosud, což znamená, že budou vybaveny integrovanými službami Google a v případě plně elektrických variant budou nabízet dojezd až 583 km (EC40) a 576 km (EX40).

Zdroj: VCCR