Novinka Aktualizováno 28. 3. 2024

Volvo EX30 si vysloužilo titul World Urban Car 2024

3 minuty čtení
Volvo EX30 si vysloužilo titul World Urban Car 2024

Volvo EX30 při udílení cen v rámci mezinárodního autosalonu v New Yorku porazilo nominované konkurenční modely a získalo titul světový městský vůz roku – World Urban Car 2024. Mimoto bylo vůbec nejmenší SUV značky Volvo jmenováno jedním ze tří nejlepších vozů na světě, přičemž bylo na seznamu celkem 38 nominovaných.

„Získání tohoto ocenění právě pro model EX30 je neuvěřitelně příjemné a současně se jedná o jasné potvrzení, že je naše elektrifikační strategie správná,“ uvedl Jim Rowan, generální ředitel společnosti Volvo Cars. „Reakce zákazníků na model EX30 předčily očekávání a zřetelně se ukázalo, že se jedná o perfektní vůz pro současný trh, na kterém stále více spotřebitelů přechází k plně elektrickým autům. Jsem přesvědčen, že EX30 výrazně přispěje k našemu růstu nejen v tomto roce, ale i v příštích letech,“ dodal.

Volvo EX30, které bylo odhaleno v létě s téměř celosvětově souhlasným ohlasem, již stihlo získat několik významných ocenění, a to včetně titulu Small SUV/crossover of the Year udělovaného magazínem Sunday Times a ocenění Eco Warrior of the Year magazínu Top Gear.

Tím se model EX30 stává silným přírůstkem do produktového portfolia značky, které zahrnuje také několik velmi atraktivních plug-in a mild hybridních modelů spadajících do různých segmentů. Tyto modely představují důležitý most na cestě k naplnění ambice společnosti Volvo Cars prodávat do roku 2030 výhradně elektrická vozidla.

Již od svého odhalení si Volvo EX30 získalo u zákazníků značnou oblibu, přičemž na základě objednávkového systému se očekává, že se letos zařadí mezi nejprodávanější modely značky.

Jedná se o nejmenší SUV, které kdy Volvo uvedlo na trh a které je postaveno na účelově navržené platformě pro elektrická vozidla. Kromě faktu, že neprodukuje žádné emise ve výfukových plynech, bylo vyvinuto s důrazem na minimalizování uhlíkové stopy v průběhu celého svého životního cyklu.

Zájemci o model EX30 si mohou vybrat ze tří variant elektrického pohonu: varianty Single Motors disponující výkonem 200 kW (272 koní) a vybavené 51kWh baterií; varianty Single Motor Extended Range s kapacitou baterie zvýšenou na 69 kWh; a motorizace Twin Motor Performance nabízející výkon 315 kW (428 koní) a baterii o kapacitě 69 kWh. Volvo EX30 se může pochlubit dojezdem až 476 km, přičemž je jeho baterii možné nabít z 10 na 80 % kapacity za něco málo přes 25 minut.

Zdroj: VCCR