Novinka Aktualizováno 12. 3. 2024

Nová technologie od Volva upozorní řidiče na dopravní nehodu na cestě před nimi

5 minut čtení
Nová technologie od Volva upozorní řidiče na dopravní nehodu na cestě před nimi

S novým systémem upozornění na dopravní nehodu, který představuje další z funkcí systému propojené bezpečnosti (Connected Safety) ve vozech Volvo, vás může vůbec poprvé vůz díky informacím z dopravního dispečinkového centra v reálném čase varovat před čerstvými dopravními nehodami na cestě přímo před vámi. Systém bude v kompatibilních vozech Volvo k dispozici v Evropě počínaje Dánskem.

Spolupráce s úřady

S ohledem na svůj cíl pomoci řidičům vyhnout se kolizím a dopravním kolonám způsobeným autonehodou na cestě před nimi je funkce navržena tak, aby řidiče okamžitě upozornila na dopravní nehodu v dosahu až několika set metrů. Údaje o poloze budou zajišťovat vnitrostátní dopravní úřady a kompatibilní vozidla počínaje vozy Volvo (termín dostupnosti tohoto systému v České republice zatím není stanoven).

„Náš systém upozornění na dopravní nehodu využívající přelomovou technologii propojené bezpečnosti může řidičům vozů Volvo pomoci vyhnout se nepříjemným překvapením a současně zvyšuje bezpečnost silničního provozu pro všechny,“ říká Åsa Haglund, ředitelka centra bezpečnosti Volvo Cars. „Tento nový systém, který jsme vytvořili ve spolupráci s Dánským ředitelstvím silnic a dalšími partnery v rámci iniciativy Data for Road Safety, znamená další upevnění našeho vedoucího postavení v oblasti bezpečnostních inovací,“ dodává.

Systém propojené bezpečnosti, s jehož představením si v roce 2016 automobilka Volvo připsala prvenství v rámci svého průmyslového odvětví, využívá dopravní informace předávané v reálném čase prostřednictvím cloudu. Jedná se o technologii, která umožňuje vozům Volvo vzájemnou komunikaci, díky čemuž mohou upozornit své řidiče na blížící se kluzkou vozovku a spuštění výstražných světel u vozidel na cestě před nimi. Nyní mohou být řidiči bez ohledu na aktuální denní dobu upozorněni rovněž na dopravní nehody na cestě před nimi.

Výhledově Volvo plánuje integraci dalších dat o silničním provozu sdílených s partnery z evropského ekosystému Data for Road Safety, a to včetně údajů z národních center řízení dopravy v jiných zemích a z vozů jiných značek.

Zapojení dalších automobilek

Aby byly silnice bezpečnější pro všechny, vyzývá automobilka i další úřady zabývající se bezpečností silničního provozu, aby sdílely anonymní údaje o dopravních nehodách, přičemž současně vybízí ostatní výrobce automobilů, aby se k Volvu připojili a nabídli podobné technologie. Jistě není třeba dodávat, že se společnost Volvo Cars zavázala sdílet data technologie propojené bezpečnosti s ostatními, aby je mohli integrovat do svých bezpečnostních prvků, přičemž bude v tomto trendu pokračovat i nadále.

„Jsme rádi, že společnost Volvo Cars jako první výrobce automobilů začíná využívat náš datový kanál dopravních událostí v reálném čase,“ říká Stine Bendsen, vedoucí centra řízení dopravy z Dánského ředitelství silnic. „Včasné upozornění na dopravní nehodu na trase dává řidičům více času na zpomalení a zvětšení odstupu od vpředu jedoucího vozidla. To pomáhá snižovat riziko následných kolizí a chrání osoby, které pracují na odstranění následků dopravní nehody,“ dodává.

Majitelé vozů Volvo mohou k vyšší bezpečnosti na silnicích snadno přispět tím, že se rozhodnou sdílet data o svém voze: stačí jednoduše aktivovat možnost „connected safety“ na centrálním displeji svého vozu. Vůz bude poté schopný upozornit řidiče prostřednictvím kontrolek na přístrojové desce a případně i na head-up displeji na dopravní nehodu před ním. Zástupci automobilky ujišťují, že budou s ostatními sdílena jen základní data, přičemž budou údaje anonymizovány, aby byla zajištěna ochrana vašeho soukromí.

Upozornění na dopravní nehodu je v současné době dostupné v Dánsku pro všechny vozy Volvo řady 90, 60 a 40 od modelového roku MY16 dále. U těchto modelů bude již brzy dostupné také v dalších zemích evropského trhu.

Zdroj: VCCR